Le projet du Grand Paris

© fabricadebani.ro

Guvernul francez a adoptat miercuri un proiect de lege controversat privind Marele Paris / Grand Paris/, dorit de presedintele Nicolas Sarkozy pentru transformarea capitalei franceze si a regiunii sale intr-un ‘oras-lume’, informeaza AFP, citata de Agerpres (7 octombrie).

‘Este vorba despre a face din Paris un model de metropola durabila, cu transporturi mai eficiente si mai agreabile, cu o economie mai competitiva, o calitate mai buna a vietii’ pentru cei 10 milioane de locuitori ai capitalei si suburbiilor sale, a explicat purtatorul de cuvant al guvernului, Luc Chatel.

Legea prevede construirea unui metrou cu o lungime de 130 km in jurul Parisului, care va lega 40 de gari si va permite aparitia a sapte ‘poli de competitivitate’, in domeniul finantelor (La Défense, in vest), serviciilor aeroportuare (Le Bourget, in nord) sau cercetarii stiintifice (Plateau de Saclay, sud-vest).

Potrivit secretarului de stat responsabil cu acest dosar, Christian Blanc, planul va aduce o crestere economica de 4% pe an in regiunea pariziana in termen de 10 ani, crearea a 800.000 locuri de munca in 15 ani, si va antrena efecte benefice pentru intreaga tara.

Proiectul prevede ca statul sa aiba drept de preemptiune pentru amenajarea terenurilor situate in jurul garilor, in detrimentul primariilor, ceea ce a provocat nemultumirea multor alesi locali de stanga, dar si dreapta, care au acuzat o lovitura data descentralizarii.

Presedintele consiliului regional Ile-de-France, care grupeaza opt departamente, printre care si Paris, Jean-Paul Huchon, a denuntat ‘masura de forta’ a guvernului, apreciind ca legea nu raspunde ‘urgentelor in materie de transport, locuri de munca, locuinte si mediu’.

In luna aprilie, presedintele Sarkozy si-a prezentat viziunea despre Paris ‘oras-lume’, in stare sa rivalizeze cu marile metropole, lansand idei inspirate din proiectele unor arhitecti internationali.

In martie 2009, arhitectii ii prezentasera presedintelui planurile pentru Marele Paris, dupa cum anunta France 24 .

Commentaires fermés

%d blogueurs aiment cette page :