Paris c’est moi

©http://www.businessmagazin.ro/arta-si-societate/panorama/paris-c-est-moi-4352506

Sarkozy,Jean Nouvel Dornic sa ramana in istorie pentru realizarile sale, presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy, are planuri mari pentru Paris. Arhitectii care i-au trimis proiecte n-au facut nici ei economie de orgoliu.

Planurile prezidentiale vizeaza construirea zonei metropolitane a capitalei Frantei, pentru a descongestiona centrul, cel mai dens populat din toate capitalele Europei. Arhitecti din toata lumea au fost invitati sa contribuie cu proiecte pentru Parisul metropolitan, invitatie care s-a soldat, dupa noua luni de zile, cu o serie de zece propuneri. Opozantii presedintelui critica insa lansarea initiativei la vreme de criza, nesfiindu-se sa-l acuze pe seful statului de megalomanie, mai ales ca Sarkozy nu a precizat inca de unde va obtine finantarea necesara.

Planurile prezentate variaza de la crearea unor suburbii de cladiri inalte dupa modelul Croydon din sudul Londrei (autor – celebrul arhitect britanic Richard Rogers) si crearea unui parc dupa modelul Central Park din Manhattan in La Courneuve, una dintre cele mai vitregite suburbii, locuite preponderent de imigranti. Crearea parcului din La Courneuve, impreuna cu mutarea Palatului Elisée in suburbii, sunt propuneri ale arhitectului francez Roland Castro, un fost militant maoist, care considera ca revitalizarea suburbiilor se poate face dupa modelul mutarii curtii lui Ludovic al XIV-lea la Versailles, adica prin initiative menite sa determine mutarea elitei dinspre centru spre suburbii.

Un alt proiect provocator, imaginat de arhitectul Djamel Klouche, prevede transformarea piramidei de sticla de la Luvru in statie de metrou, care sa devina principalul punct de intrare in oras pentru imigranti. Alt arhitect, Antoine Grumbach, preia o idee exprimata candva de catre Napoleon Bonaparte, aceea de a uni portul Le Havre din nordul tarii cu Paris si Rouen, cele trei orase fiind legate de Sena. In fine, Christian de Portzamparc a propus pur si simplu demolarea Garii de Nord si a Garii de Est si inlocuirea lor cu o gara gigantica, situata undeva la periferie si capabila sa deserveasca traficul cu noile trenuri “maglev” (cu levitatie magnetica).

Deocamdata, presedintele Sarkozy a aprobat deja construirea unei serii de zgarie-nori si a unei mari piramide, concepute de arhitectul francez Jean Nouvel, punand doar conditia vaga ca acestea sa fie frumoase si sa se incadreze bine in peisaj.

Commentaires fermés

%d blogueurs aiment cette page :